Actuele praktijkvoorbeelden

Elke frisse nieuwe aanpak vraagt om praktijkvoorbeelden

Hieronder vindt een opsomming plaats van praktijkvoorbeelden uit Global Goals in de praktijk.

  1. Het eerste Stiltemonument in Nederland wordt eind mei 2019 gerealiseerd in Bergen op Zoom. De stichting heeft hiervoor het SDG Charter ondertekend met SDG 3 voor Goede Gezondheid en Welzijn. Dichtbij: mensen met verlies en in rouw van doodgeborenen kunnen naar een fysieke plaats toe. Ver weg: target 3.2 bij SDG 3 beperking van sterftecijfers bij baby’s wereldwijd met kennisdeling naar organisaties in ontwikkelingslanden. Het Vaillantfonds, Rabobank Coöperatiefonds, het Bravis Ziekenhuis in Roosendaal en Bergen op Zoom en SCB Zoom- en Zegestede ondersteunen dit project.
  2. Cultuurproject Sint Jorispad in Kruisland. Sint Joris en de draak is levensgroot gerealiseerd aan een nieuw Sint Jorispad naast de H.Georgiuskerk. Het culturele doel hierbij is om moed, dapperheid en overwinning voor iedereen te laten gelden waarbij activiteiten worden georganiseerd voor jongeren, volwassenen en ouderen. SDG 16 is hiervoor aangenomen om een lans te breken voor Vrede en Veiligheid. Paus Franciscus heeft zijn zegen en bewondering uitgesproken over dit project. Dichtbij: meerdere keren per jaar worden er culturele activiteiten georganiseerd bij en rond het Sint Jorispad om zelf een held te zijn of te worden voor Vrede en Veiligheid via moed, dapperheid en overwinning. Ver weg: kennisdelen van dit cultuurproject in Nederland opdat Vrede en Veiligheid tools krijgt, m.n. targets 16.1 t/m 16.5, met begrippen die in alle landen gelden, t.w. moed, dapperheid en overwinning. Dorpsraad Kruisland, PKC H.Georgius, gemeente Steenbergen, Rabobank Coöperatiefonds, Stadlander Buurtcultuurfonds en DELA Goededoelenfonds hebben de handen hiervoor ineen geslagen. Hieronder een foto van de opening op 12 april 2019.Voor dit project is een korte film gemaakt voor SDGs in Action Film Festival New York met titel Dutch Saint George project for world peace SDG 16
  3. Dintelkat in Dinteloord Dit opvanghuis voor bejaarde katten zet zich al jaren in voor katers en poezen die niet meer verzorgd kunnen worden door het eigen baasje. Dichtbij: Op deze manier nemen zij letterlijk zorgen uit handen van m.n. oudere mensen die ziek worden, overlijden of die niet meer in staat zijn om goed voor het dier te zorgen. Dintelkat heeft SDG 15 geadopteerd, omdat de oprichters van deze stichting zich verwant voelen met de handel in en de omgang met dieren in de wereld. Ze hopen een voorbeeldfunctie uit te dragen om te zorgen voor elkaar, voor zowel dieren als mensen. Ver weg: Ze staan achter target 15.7 als einde stroperij en een einde aan handel in beschermde planten- en diersoorten.
  4. Duurzame Dinsdag 2019 Project Maartje, Spikkeltje, voedselrestjes en Agenda 2030. Vaak worden voedselrestjes na ontbijt, lunch en avondeten in een minicontainer gedaan, terwijl de natuur schreeuwt om deze restjes. De kippen Maartje en Spikkeltje staan centraal in dit project om aan te tonen dat een biodiversiteit gestimuleerd kan worden met voedselrestjes waarbij verse nieuwe producten, een balans in de natuur en sociale duurzaamheid als inclusiviteit gecreëerd wordt. De SDGs 12, 13 en 15 staan hier voorop. Dichtbij: het project kent een projectplan, waarin de 8 stappen uit Global Goals in de praktijk zijn betrokken, dat is beschreven voor Nederlandse gemeenten die overheidsparticipatie kunnen inzetten. Ver weg: dit plan dient als voorbeeld voor dichtbevolkte gebieden elders in de wereld.
  5. Naturalisatieboek Nederland is top! – ISBN 9789490055226 – Nieuwe Nederlanders hebben een integratie doorlopen als ze een Nederlands paspoort krijgen. Met Nederland is top! maken zij verder kennis met Nederland op een duurzame manier waarbij alle 17 doelen uit de Agenda 2030 zijn betrokken. De beschreven erkende VN-dagen in het boek bieden inspiratie om aan te haken met de SDGs om op deze manier functioneel te leven in Nederland vanuit persoonlijke passie. Meer informatie over dit boek:

    Nederland is top!